Heiloo

In Heiloo is een kleine groep grootouders actief.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Klimaatmars naar de A12
3 september 2023
In Alkmaar startte de A12 mars naar Den Haag. Die liep via het Stationsplein in Heiloo, alwaar er rond 11:00 zo’n 100 marcheerders arriveerden.
Ik was er loopfietsend op mijn engelse hybride folding bike. Demonstratie van absoluut noodzakelijke anti-gemakzucht-mobiliteit met achter onder aan het zadel ‘WEER EEN AUTO MINDER’, en met voorop ‘EEN LEEFBARE AARDE VOOR ALLE KLEINKINDEREN’.
Samen met Klimaatalarm Heiloo –ook spandoek- werd zo de stoet uit Alkmaar bij het Stationsplein in Heiloo welkom geheten. Klimaatalarm had gezorgd voor koffie, thee of water met een plakje cake.
Daarna klonken klimaatliederen op teksten van Frank Edam. Met zijn gitaar dirigeerde hij, geassisteerd door een saxofoniste van het Alkmaars Straatorkest dit ER koor. (Zoals ‘Sla alarm voor het Klimaat’, ‘We weten het wel maar willen het niet horen’, en ‘Over honderd jaar houden we het niet meer droog’.) En dat alles vlak naast die in strijd met de EU fijn stof norm uit 2005 gebouwde ondergrondse parkeergarage, waar je nota bene gratis kunt parkeren. Neoliberalisme heet dat, helemaal niet nieuw maar in feite retroliberalisme. Vrijheden van komende generaties worden erdoor ondermijnd, al was het alleen al vanwege een afnemende levensverwachting. (Zie ook statement Dag van de Urgentie.) Lees het hele verslag van deze etappe door Hans de Man.
Klimaatalarm in Heiloo
1e maandag van de maand

Elke eerste maandag van de maand slaat Klimaat Alarm Heiloo groot alarm op het Stationsplein als overal om 12:00 de sirenes worden getest. Er worden dan vooraf klimaatliederen gezongen veelal op teksten van Frank Edam, die op zijn gitaar voor de begeleiding zorgt. Van ‘Sla alarm voor het klimaat’ en ‘We weten het wel’ zijn youtube filmpjes gemaakt. Op die titels zijn ze ook te Googelen.
Hans de Man blaast op zijn hoorn met de sirenes mee een politieautoalarm, BE BE …  En dat boven op een parkeergarage die in strijd met de EU2005-fijnstof- norm is gebouwd. Dat is de wethouder van Duurzaamheid, Ronald Vennik, die er dit keer bij was, nog eens fijntjes voorgehouden: illegale infrastructuur.
Daar dreigt nu nog een Afslag naar de A9 bij te komen. Die is hier in Heiloo heilig verklaard in een volkomen achterhaald Verkeersplan. Want er zal toch eerst overeenkomstig het Klimaatakkoord een Regionale Mobiliteit Strategie (RMS) moeten komen. Op provinciaal niveau geland, maar in Heiloo tot nu toe ijskoud genegeerd. Een testcase. Alkmaar is op de hoogte en zou er als regionale centrum gemeente dwars tegenin moeten gaan.
Minder asfalt aub.
Zie ook deze reportage van NH-Nieuws.

Ga naar de inhoud