Zeeland

In 2021 is een Zeeuwse groep Grootouders voor het Klimaat van start gegaan.

DIRECT AANMELDEN?

Deel
Klimaatmarsen in Zeeland: Kies voor het Klimaat!
7 november 2023

Wie niet in de gelegenheid is om mee te lopen in de grote Klimaatmars op 12 november in Amsterdam kan ook terecht in eigen provincie. De Zeeuwse Grootouders voor het Klimaat organiseren op de dinsdagen 7, 14 en 21 november klimaatmarsen in Goes en op donderdag 16 november in Middelburg. De data zijn gekozen op de dagen van de drukke weekmarkten in die steden. In Goes wordt om 10:30 uur verzameld op het plein voor het oude stadhuis. In Middelburg is dat om 12:30 uur bij het fonteintje voor het oude stadhuis.

We voeren een groot spandoek met daarop een foto van de reusachtige strandtekening die laatst door grootouders gemaakt is op het strand van Vlissingen. Daarnaast hebben we spandoeken met de tekst: ‘'Een leefbare aarde voor alle kleinkinderen" en "Grootouders voor het Klimaat". Verder een aantal paraplu’s met opschrift en ook infomateriaal om uit te delen. Overigens is iedereen natuurlijk vrij om zelf toepasselijke borden en spandoeken mee te nemen.

Dialoogavonden over klimaatverandering
1 en 2 november 2023

De aarde staat in brand. Letterlijk. Met bosbranden afgelopen zomer in Canada en in de landen rond de Middellandse Zee. Maar ook figuurlijk. Klimaatverandering is hier en nu. Wat doet Zeeland?

In de Zeeuwse Klimaatweek van 30 oktober tot en met 5 november stellen we ons de vraag hoe het verder moet met het klimaat. Hoeveel CO2 kunnen we nog uitstoten, willen we de mondiale temperatuurverhoging beperken tot 1,5 graad? Hoeveel CO2 verbruiken wij? Hoeveel CO2 mogen we nog verbruiken? En als dit niet lukt, wat dan? Hoe leven we dan verder? Minder vliegen en minder vlees eten zijn de bekende voorbeelden. Maar is dat genoeg?

Die vragen komen aan de orde tijdens de dialoogavonden op 1 november 19:30 uur CineCity Terneuzen en op 2 november 19:30 uur in CineCity Vlissingen. De toegang is € 2,50 inclusief een gratis kop koffie of thee tijdens de inloop vanaf 19:15 uur.

Hieronder staan de links naar de kaartverkoop. Daar kun je ook het programma van de avond zien.
Bekijk hier ook de teaser van de film.
Dialoogavond Terneuzen
Dialoogavond Vlissingen

Graag tot ziens op een van de dialoogavonden.

Actie strandtekening
24 september 2023

Op 24 september van 13:00 tot 16:00 uur maakten de Grootouders voor het Klimaat in Zeeland in Vlissingen een grote strandtekening ‘De aarde staat in brand’. Letterlijk, met grote branden in Canada en in de landen rond de Middellandse Zee. Maar ook figuurlijk. De gevolgen van klimaatverandering laten zich steeds meer gelden. De strandtekening is daarom een serieuze cartoon die schreeuwt om aandacht en zorg voor onze planeet. We willen een leefbare aarde voor alle kleinkinderen. Lees het bericht in de PZC. En bekijk de video. Tenslotte het zes uur Nieuws op Omroep Zeeland.

Hoe nu verder?
31 mei 2023

Het is de kunst om ook binnen de groep Zeeuwse Grootouders actief te blijven en om de grote groep ouders die met onze idealen sympathiseren te verleiden om ook hun stem te laten horen.  Hierover praten we verder op woensdagmiddag 31 mei 2023 in de Zeeuwse bibliotheek, aanvang 13.30 uur.

Programma 31 mei 2023

  1. Welkom
  2. Inleiding over de “Toekomst van de Zeeuwse industrie” door Roel  Adriaansens,  gevolgd door Informatie over de vele overleggen met de bedrijven, TNO, de ministeries , de provincie en het overleg van 23 mei met de formateur voor GS
  3. “Boost your impact“, korte presentatie door Ad Phernambucq over onder meer onze private CO2-voetafdruk
  4. Gesprekken over de Regionale Energiestrategie, door Peter Dirkson / Roel Adriaansens / Martin Westerveld
  5. Voorlezen voor kinderen en andere jongeren activiteiten, door Reina Heidema
  6. Inventarisatie van wat er in Zeeland nog meer gebeurt, door de zaal (= Grootouders, Jonge Klimaatbeweging, Groene Kerken etc.)
  7. Klimaat Noodklok
  8. Vooruitblik , o.a. klimaatweek 30 en 31 oktober
  9. Organisatie Zeeuwse Grootouders
  10. Sluiting (streeftijd 16.00 uur)

Lees in het verslag van 31 mei hoe het verder is gegaan.

Ga naar de inhoud