Werkgroepen

Werkgroepen

De actuele werkgroepen en hun activiteiten

Wil je meedoen in een van de werkgroepen? Neem dan contact op met het landelijk bestuur via het Contactformulier.

Werkgroep

Werkgroep Regionale /Lokale activiteiten

Deze werkgroep doet de coördinatie van de lokale groepen:

Tjitske Hoekstra: adviseren lokale groepen bij opstart en uitbreiding, hulp bij lokale verhalen voor landelijke nieuwsbrief. Mail Tjitske via deze link.

Marleen Wijdeveld: ondersteunen groepen bij opzetten/meedenken over lokale acties en evt landelijke acties, wijziging locale contactpersonen, aanvraag adressenbestand door lokale groep. Mail Marleen via deze link. 

Jan Olijve: organiseren en begeleiden zoom-bijeenkomsten en bijhouden gereedschapkist. Mail Jan via deze link

Werkgroep Politiek

De werkgroep houdt zich bezig met het beïnvloeden van de politieke besluitvorming op landelijk niveau. Zie de webpagina voor de ondernomen activiteiten.

Leden: Vincent van den Bergen (vz), Sander Honee (secr.), Corina van Arnhem (contact bestuur), Philip Beekman, Dick van Elk, Frans Vollenbroek en Joyce Hes

Werkgroep Lezingen en webinars

De werkgroep verzorgt maandelijkse webinars over klimaatverandering, klimaatbeleid en wat je zelf kunt doen. Op verzoek kan de werkgroep een lezing verzorgen voor geïnteresseerde groepen in het land. Zie de webpagina voor de gehouden webinars en lezingen.

Leden: Kees den Blanken (vz), Philip Beekman (contact bestuur), Yvette Backer, Margriet Goddijn, Hans Erik Hazelhorst en Arie Jansen

Werkgroep Internationale samenwerking

Het doel is samenwerking te zoeken met internationale bewegingen van Grootouders voor het Klimaat en jongerenorganisaties, voornamelijk in Europa. Zie het overzicht van deze bewegingen.

Onze eerste aandacht hebben daarbij het bevorderen van

  • goede uitvoeringsafspraken van de Europese doel Green deal (Fitfor55),
  • binnen bereik houden van het streefdoel van 1.5 graad
  • benutten van mogelijkheden van Europa om ook buiten Europa dit doel bereikbaar te houden.


Leden:
Ernst John Kaars Sijpesteijn, Gabi Doxiadis, Philip Beekman (contact bestuur) en Hugo Swinnen

Werkgroep Voorlezen / Kinderboeken

Nieuwe voorleesacties bedenken en meer grootouders enthousiast maken om voor te lezen. Eens per twee jaar wordt een prijs voor het beste Klimaatboek voor kinderen uitgereikt.

Leden:  Ali Lely, Anja Wouters,  Djuke Zwier en Marga Haveman (contact bestuur)

Werkgroep Groen Pensioen

Grootouders voor het Klimaat voelen sterke betrokkenheid bij de vergroening van de pensioenfondsen. De werkgroep richt zich op het klimaatneutraal maken van de beleggingen van pensioenfondsen zoals ABP, PFZW en anderen.  Zie de webpagina voor de activiteiten.

Leden:  Janneke Bergstra (vz), Jetty Becking, Martijntje van der Kroef en Philip Beekman (contact bestuur) 

Team Pleindemonstraties

Dit team organiseert de tweewekelijkse demonstraties van de Grootouders voor het Klimaat op het Plein in Den Haag, maakt afspraken met de politie, nodigt sprekers uit.

Leden: Rita Loggen, Hans Baaijens, Tat van Veen, Sietse Brouwer en Marlies Gommers (contact bestuur)

Werkgroep Communicatie

Het doel van de werkgroep is om te zorgen voor eenheid in alle communicatie. Specifieke werkzaamheden voor nieuwsbrief, website, sociale media, flyers, pers en publiciteit, etc. blijven de verantwoordelijkheid van daarvoor aangewezen personen.

Leden: Lowie van Liere, Ted Ages, Ilona Hofstra, Hans van Dijk, Simon Knepper, Sia Kreeberg  en Marlies Gommers (contact bestuur)
Webredactie: Yvette Backer, Hans Erik Hazelhorst en Willemien Wallinga. Mail de webredactie via deze link.

Redactie nieuwsbrief

Tweewekelijks verzorgt de redactie de nieuwsbrief van de Grootouders voor het Klimaat.

Leden: Koos van den Beukel, Ted Ages, Lowie van Liere, Hans van Dijk en Marlies Gommers (contact bestuur)

werkgroep landbouw, Voeding en natuur

De huidige landbouw heeft grote gevolgen voor de natuur en het klimaat op aarde. Een transitie is nodig. Krachten zoals de grote agrarische bedrijven, de agro-industrie en de grote multinationals gericht op de import van veevoer hebben een grote macht en invloed en werken de transitie tegen. De lobby van deze groepen bedrijven richting politiek is groot en invloedrijk.

Grootouders voor het Klimaat wil hier een rol spelen en het noodzakelijke transitieproces in de landbouw bevorderen. Daarom is in het najaar van 2024 de werkgroep Landbouw, Voeding en Natuur opgericht.

De werkgroep richt zich op drie pijlers:
1.     Landelijk niveau: stimuleren plantaardige/biologische landbouw (initiatieven). GvK landelijk benutten om de bekendheid van voedselcoöperaties te bevorderen. Informatieverstrekking op de website (factchecking).
2.     Lokaal: stimulerende informatie, ideeën en activiteiten aanbieden aan de lokale groepen van GvK. Anderzijds: gebruik maken van de input van de lokale afdelingen.
3.     Politiek niveau: acties richting landelijke en Europese politiek. Inwerken in lobbycircuit samen met werkgroep Politiek.

In het voorjaar 2025 is de werkgroep begonnen met de voorbereiding van een Campagne “Gezonde voeding, gifvrij, plantaardig en lokaal”. De campagne gaat na de zomer van start. We gaan samenwerken met andere organisaties. We leveren inbreng voor de gemeenteraadsverkiezingen 2026. We volgen en reageren op landelijke/Europese ontwikkelingen. Bestrijdingsmiddelen is een actueel ‘strijdpunt’.

Leden: Tinus Jeuring en Jan Joost Kessler (coördinatie),  Corina van Arnhem (contact bestuur), Janneke Bergstra, Frans Vollenbroek, John Sterk en Rick Leemans.

De werkgroep Landbouw, voedsel en gezondheid is op zoek naar enkele nieuwe leden. Belangstelling? Neem gerust contact op met Tinus Jeuring, via gvkgroningen@gmail.com

Werkgroep MOBILITEIT

De directe aanleiding voor het oprichten van de werkgroep mobiliteit (maart 2025) is dat wij als grootouders bovengemiddeld tijd en geld hebben om aan reizen te besteden en dat ons vakantiegedrag daarmee bovengemiddeld impact heeft op het klimaat.

De werkgroep heeft als doelen:
–      Burgers (meer) bewust maken van de CO2 uitstoot als gevolg van ons reisgedrag en onze verplaatsingen in het verkeer en openbaar vervoer.
–      Bedrijven en burgers motiveren om gedragsveranderingen tot stand te brengen.
–      Reisorganisaties te vragen om bij de aangeboden reis de CO2 voetafdruk te vermelden en aan te dringen om ook alternatieve bus en treinreizen in hun programma op te nemen.
–      Bedrijven ertoe aan te zetten eerlijke en duidelijke voorlichting te geven over CO2 compensatie projecten.
–      Burgers bewegen (sterk) vervuilende vervoersbewegingen (deels) te compenseren.
–      Voorstellen aandragen van hoe het ook anders kan.

Leden: Sietse la Roi, Els Plooij en John Sterk (contact bestuur).

 

Ga naar de inhoud