Manifest Grootouders voor het Klimaat

Manifest Grootouders voor het Klimaat

Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen

Grootouders voor het klimaat heeft het manifest Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen opgesteld dat een oproep is aan alle politieke partijen om klimaatverandering hoog op de agenda te zetten. Stevig en consistent klimaatbeleid is van groot belang om een leefbare wereld voor onze kleinkinderen te waarborgen.

Screen Shot 2018 06 18 At 16.06.55

De oproep in het kort:

  • de wereld van onze kleinkinderen wordt zeer ernstig bedreigd door klimaatverandering
  • de opwarming moet beperkt worden tot maximaal 1.5 graad: met de huidige afspraken komen we boven 3 graden uit
  • we hebben nu een krachtiger klimaatbeleid nodig: snel terugdringen van CO2-uitstoot van huizen en gebouwen, industrie, vervoer en elektriciteitsvoorziening.
  • voor omschakeling naar een duurzame economie is een krachtig overheidsbeleid cruciaal

Lees hieronder het volledige manifest en onderteken het

Met 2 miljoen grootouders in Nederland zijn we een grote groep burgers, laten we met zoveel mogelijk mensen dit manifest ondertekenen. Voor een duidelijk signaal richting het kabinet, opdat zij meer rekening houden met de toekomst van onze kleinkinderen.

Breed ondersteund

Het manifest wordt ondersteund door bekende grootouders, van zowel linkse als rechtse politieke partijen, waaronder Herman WijffelsJan TerlouwJob CohenJacqueline CramerJan PronkBram van OijkLeen van DijkeTheo BouwmanJan de Wit en Joos Ockels.

Op donderdag 19 januari 2017 is het manifest groots gepresenteerd en aangeboden aan CDA fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. “Jullie demonstreren voor iets in plaats van tegen iets. ‘Doe meer’, is de boodschap en die handschoen pak ik graag op.
Lees hier zijn gehele reactie en de media-uitingen.
Zie hier de presentatie van Bert Metz tijdens de overhandiging.

Het Manifest

WIJ, GROOTOUDERS, ZIJN ZEER BEZORGD OMDAT:

  • de rampzalige gevolgen van grote klimaatverandering de ernstigste bedreiging vormen voor de toekomst van onze kleinkinderen;

  • zelfs met alle afspraken die in Parijs zijn gemaakt een opwarming van de aarde van meer dan 3 graden zeer waarschijnlijk is, met als gevolgen overstromingen, volksverhuizingen en voedseltekorten;

  • 1,5 graad opwarming van de aarde het maximum is voor een leefbare wereld en Nederland daarom in 2030 netto vrijwel geen CO2, door gebruik van energie, mag uitstoten;

  • de omschakeling naar een duurzame economie een grote opgave is, die burgers en het bedrijfsleven alleen met een krachtig en consistent optredende overheid kunnen realiseren;


en roepen politieke leiders van alle partijen, van rechts tot links, op om in de volgende regeerperiode

KLIMAATBELEID VAST TE STELLEN DAT EEN LEEFBARE WERELD VOOR ONZE KLEINKINDEREN WAARBORGT;

en dat zodanig in te vullen dat concrete maatregelen genomen worden om:

  • uitstootnormen voor fossiele centrales in te voeren, die geleidelijk naar nul gaan en krachtig beleid te voeren voor de uitbreiding van zonne- en windenergie gericht op 100% CO2-loze elektriciteit;
  • te zorgen dat alle huizen en kantoren energieneutraal worden, d.w.z. geen aardgas gebruiken en hun eigen duurzame energie (indien nodig collectief) opwekken;
  • de CO2-uitstoot van de energie-intensieve industrie af te bouwen door ambitieuze energiebesparing en innovatiebeleid;
  • het gebruik van elektrische auto’s en openbaar vervoer aantrekkelijker te maken dan brandstofauto’s;
  • elektrisch vrachtvervoer en toepassingen van duurzame biobrandstofen in de scheep- en luchtvaart te stimuleren;
  • een extra pakket maatregelen te ontwikkelen dat ieder moment ingezet kan worden om de benodigde reductie zeker te stellen.

Den Haag, 19 januari 2017

De Kerngroep heeft in december 2018 besloten op de thema´s vliegen, scheepvaart en landbouw een standpunt te formuleren ter aanvulling van het manifest.

Standpunt t.a.v. vliegen

Vliegen is verantwoordelijk voor 2-4% van de opwarming door broeikasgassen en dat aandeel stijgt snel. Wij vragen van de politiek om de groei van de uitstoot door vliegen een halt toe te roepen door maatregelen om de vrijstelling van belasting op vliegtuigbrandstof en BTW op vliegtickets op te heffen, de uitbreiding van luchthavens in Nederland te stoppen en vervanging van kerosine door duurzame biobrandstoffen geleidelijk te verplichten[1]. Wij vragen burgers om reizen per vliegtuig zo veel mogelijk te vervangen door klimaatvriendelijk vervoer en het te beperken en het te compenseren. Wij vragen bedrijven om het vliegverkeer zo veel mogelijk te beperken en te vervangen door video conferenties en de uitstoot van vliegen te compenseren.

Standpunt t.a.v. zeescheepvaart

Internationale zeescheepvaart is verantwoordelijk voor bijna 3 % van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat aandeel neemt toe omdat het vervoer van goederen blijft stijgen. Door het gebruik van zware stookolie wordt bovendien ernstige luchtverontreiniging veroorzaakt en in de poolgebieden opwarming van het ijs versneld. De bestaande internationale afspraken om de uitstoot in 2050 te halveren zijn volstrekt onvoldoende om de Parijs doelen te halen. Daarom vragen wij van de politiek om verplichtingen in te voeren voor schepen die Nederlandse havens aandoen om geleidelijk over te stappen op duurzame brandstoffen (biobrandstof, waterstof), niet alleen in de kustgebieden. Wij vragen ook om een maximale inzet om internationaal de scheepvaartsector te verplichten in 2050 tot een CO2 vrije scheepvaartsector te komen.

Standpunt t.a.v. landbouw

De landbouw in Nederland is verantwoordelijk voor ca 14% van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Het aandeel van de akkerbouw is minder dan 10% daarvan, ca 30% komt van de glastuinbouw, en ca 60% komt voor rekening van de veehouderij. De bijdrage van de Nederlandse veeteeltsector wordt nog vergroot door de import van soja als veevoer, en de daarmee gepaard gaande kap van tropisch oerwoud.

Wij vragen van de politiek om een structurele verandering van de landbouwsector te realiseren door de uitstoot van de glastuinbouw naar nul terug te brengen. Voor de veehouderij vragen wij om een forse reductie van de veestapel en het uit productie nemen van veenweidegebieden. Voor de akkerbouw vragen wij om een bevordering van de productie van plantaardige eiwitten, zodat een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie kan worden gerealiseerd.

[1] De Noorse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat luchtvaartmaatschappijen die actief zijn Noorwegen verplicht om in 2020 0,5% van de kerosine te vervangen door duurzame biokerosine, oplopend tot 30% in 2030.

Teken het manifest

3,330 keer ondertekend
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ondertekenaars

3,330 keer ondertekend

Suzanne Belleman

heveadorp

Bernard Schelhaas

leiden

Ingmar Beldman

Amsterdam

Monique Lamers

Voorschoten

Robert Tempelaar

Hilversum

Anoniem

Malden

Ton Gommans

Toon Vessies

Zoetermeer

Theo Frank

Delfstrahuizen

Dirk Vonk

Culemborg

Anoniem

wateringen

Janny Stolte

Culemborg

Elisabeth Smelik

Schildwolde

Joop Ykema

Bolsward

Marinus de Graaf

Nosara, Costa Rica

Lucy Alijk

Vlaardingen

Bouke Oudega

Wijster

marion collard

noordwijkerhout

Elly Brinkman

Overasselt

Henk Trimp

Amsterdam

Y.j. Bosma

Culemborg

Ruth Hogenboom

Amsterdam

Willem Hooftman

ZUTPHEN

Els Louwinger

Breukelen

Madelon Oostlander

Oegstgeest

Yvonne van Deutekom

Leiderdorp

Betty Vinken

Amsterdam

ans van willigen

amsterdam

Marianne de Kort

Uithoorn

Ardina Siebers

Malden

Sander Heutink

Leerdam

Rien Welbergen

Doorwerth

M.A. Bogaers

Nijmegen

Ton Pleijsier

maassluis

Sophie Dunselman

Oud Ade

Corry Korver

Steggerda

diderike johanna Tinholt

JLJ Beltman

Winsum Gr

Gert Mulder

Giesbeek

Hans Koppelmans

Eindhoven

Herman van Mansom

Dieren

wietske vervoort

vlaardingen

Annemarie Himmelreich

GELDERMALSEN

Peter Schmitz

OEGSTGEEST

Helbertijn Schmitz

Oegstgeest

A. van der Klooster

Haarlem

Wim van Dijk

Eindhoven

a van dijk

Didam

Henk Stokking

Culemborg

Wim van der Veen

Emmeloord

Geke van der Veen

Mariet Arentsen

Doorwerth

Hiltsje Renema

Den Haag

Jacquo Van remmen

Velp

Ans Beekhuizen

Duiven

Heleen Koster-Vlot

Voorburg

Van Egmond Ans

Amsterdam

Felicia de Leng

Culemborg

Cora Raaphorst

Didam

Maarten Visser

Baldegg

Frank Jongh

Breda

Doortje Oerlemans

Breda

Helma Woerdeman

Eindhoven

Ga naar de inhoud