Grootouders Platjouw van het gas af
Wij hebben in 1987 een prachtig vrijstaande woning (560 m3) gekocht in de Amsterdamse- School stijl, maar met een inschatting van 6000 m3 gas per jaar. Dit hebben we in de loop der jaren door isolatie, HR ketel en HR++ glas teruggebracht naar 2200m3. In 2015 bij een bijeenkomst van Marjan Minnesma van Urgenda besloten we om verdere stappen te nemen om ons huis “klimaatneutraal” te maken. Oftewel “0 op de meter”.
Maart 2016 was het zover; een lucht/water warmtepomp (WP) van 10 KW, 22 zonnepanelen, warmwaterbuffervat met elektrische na-verwarmer en een inductiekookplaat in de keuken. Ook aandelen in een windmolen als ondersteuning.
Gasverbruik 0,0.
Een mooi resultaat en een feestelijke opening. Om de gasrekening ook op 0 te krijgen, vanwege het vastrecht dat doorgaat, moesten we even € 600 aan Liander betalen voor het weghalen van de gasmeter. Ook kregen we klachten over het geluid van de WP, hetgeen we opgelost hebben d.m.v. een geluidscherm.
Na een jaar registratie van de kWh-meters kwam het gecalculeerde en verwachte verbruik toch veel hoger uit dan de nul. Thuisbaas heeft toen in de zomer een aantal kosteloze aanpassingen gedaan inclusief 14 extra zonnepanelen en we kregen een veel lager verbruik in de 2e winter. In september 2019 kregen we de Greenchoice jaarfactuur en hebben een vreugdesprongetje gemaakt, € 700 teruggekregen en daar word je vrolijk van.
Een belangrijk gegeven is dat een WP optimaal functioneert met een warmteafgifte van 35-45°C. De woning was daarintegen nog met de traditionele convectieplaatradiatoren uitgerust, die pas tussen de 50-70°C hun volle capaciteit afgeven. Hierdoor verbruikte de WP veel meer energie. Dit is door Thuisbaas d.m.v. laag temperatuurradiatoren met ingebouwde ventilatoren opgelost en functioneert de WP nu rustiger en veel efficiënter en is de kamer fijn warm.
Wij zijn blij dat we de stap hebben genomen en hebben ondanks de kinderziektes, want we waren proefkonijnen, toch weer een fijne woning en gebruiken geen gas meer.
Het huis heeft nu ook een zeer hoog EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) en is klaar voor de transitie en toekomst, de investering en subsidie waren de moeite waard. Dus wie is de volgende?
Carla en Gerard Platjouw
Wormerveer