In Amsterdam is al geruime tijd een lokale grootoudergroep actief. Archief berichten uit 2022.
DIRECT AANMELDEN?
Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!
Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.
In Amsterdam is al geruime tijd een lokale grootoudergroep actief. Archief berichten uit 2022.
Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!
Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.
De Hawaïaanse kauai o’o is uitgestorven. Toen het laatste mannetje van deze vogelsoort tevergeefs zong om een vrouwtje te lokken, is dat op band vastgelegd. Je hoort de bijzondere klanken dit najaar in het Allard Pierson, tijdens de manifestatie De roep van de o’o. Natuur onder druk. Centraal staat de vraag hoe de mens zich tot de natuur verhoudt. De relatie belicht tussen de West- Europese mens en de Natuur, vanaf de 16e tot en met de 19e eeuw en de impact op de huidige natuurcrisis.
Vooraankondiging van een tentoonstelling in het Allard Pierson Museum en allerlei evenementen, zoals workshops, rondleidingen, 30 augustus 2024 tot 26 januari 2025. Allard Pierson museum.
Amsterdamse Grootouders voor het Klimaat zullen gevraagd worden om als ambassadeur te participeren bij activiteiten met kinderen.
Op maandag 2 september 2024 om 11.45 verzamelen we rond bij het Spinozamonument, Amstel 1 (ingang stadhuis). Bij deze maandelijkse actie komen wij samen en liggen wij, als het alarm afgaat, 5 minuten op de grond (een Die-in). Dit is een LOW-RISK actie van XR Amsterdam. De politie heeft nog nooit opgetreden. Dat willen we ook zo houden. We houden het fietspad vrij. We melden de actie ook aan bij de gemeente. Thema van de maand is ‘WEG MET DE CRUISESCHEPEN”. Deze schepen zorgen voor een ontoelaatbare schadelijke uitstoot. Wij nodigen de gemeente dan ook uit om haar verantwoordelijkheid te nemen. Er wordt een korte speech gehouden en na de Die- in sluiten we de actie af met het zingen van een aantal liederen.
Zondag 23 juni, 14 uur. Een aantal Amsterdamse Grootouders voor het Klimaat doen mee. Zie: https://theclimatechain.nl/meedoen
Over het doorgeven van onze aarde aan de volgende generatie. Dit past helemaal bij de missie van de Grootouders voor het Klimaat.
Veel om te doen samen met de jongsten. Zie: https://www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/aardbewoners/
Het vervolg, voedselpark of distributiegebouwen? Het verslag van het 'Joint Fact Finding' gesprek tussen de stichting Voedselpark en de gemeente (zie de website hierover) stond 12 juni op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeenteraad van Amsterdam. Is echter op het laatste moment uitgesteld naar 3 juli. Margriet Goddijn heeft desondanks ingesproken. Zie haar inspreektekst. Het gaat er steeds meer om spannen.
Je kunt het inspreken ook beluisteren, vanaf minuut 49 hoor je Iris Poels van "Red ons Groen" en vanaf minuut 61 grootouder Margriet Goddijn.
We vierden een feestje.
Op 9 juni 2024 vierden we de officiële opening van ons voedselbos de Amstelaar. Na een welkomstwoord door Joke Mooij (tevens Grootouder voor het Klimaat), voorzitter van Stichting de Amstelaar, was er muziek: mezzosopraan Marianne Selleger zong een aantal liederen, begeleid door saxofonist Dirk Hoogland. Heerlijk om deze mooie muziek zo te midden van het groen te beluisteren.
Jan-Bert Vroege, bestuurder van Stadsdeel Oost Amsterdam, knipte een lintje door en plantte een boom.Daarna kon men kiezen voor een rondleiding, een lesje bodemonderzoek, een speurtocht (voor volwassenen en kinderen) of een verhaal over de dieren op en rond het voedselbos aan de hand van de mooie foto’s van natuurfotograaf Wiebe Maliepaard'. Zie ook: www.amstelaar.nl.
In maart worden acties gevoerd t.b.v. het behoud van de Lutkemeerpolder.
Met het groen houden van de Lutkemeerpolder kan Amsterdam laten zien dat het menens is met de noodzakelijke transitie. De Lutkemeerpolder is daarvoor een iconisch voorbeeld.
Je kunt brieven sturen aan Joffrey Lagaunne, manager van Proptimize, en aan Rutger Groot Wassink, wethouder van Amsterdam, adressen onder de linkjes.
Voorbeeldbrieven ter inspiratie: aan de Wethouder; aan Proptimize.
Op donderdag 15 februari, 19.30 uur zijn de Grootouders voor het Klimaat uitgenodigd om een lezing te houden in het Groote Museum van Artis. De bijeenkomst is gratis met een museumkaart. Zie: https://www.grootemuseum.nl/nl/agenda/een-leefbare-aarde-voor-volgende-generaties
Ik was gisteren bij de start van de campagne behoud Lutkemeerpolder/voedselpark/red ons groen.
Het is nu erop of eronder. In april wordt een cruciale beslissing genomen over het afgeven van een bouwvergunning aan een buitenlandse investering over veel hectares.
Doodzonde. Een enorme gemiste kans.
Jullie kennen het verhaal ws.
De Lutkemeerpolder is een zeer vruchtbare polder met zeeklei in Nieuw West (achter de begraafplaats Westgaarde). Eind vorige eeuw is besloten om daar distributiegebouwen neer te zetten. Dat dreigt nu te gebeuren. Doodzonde. Er zijn prachtige plannen voor een voedselpark, ontworpen door deskundigen. Ook vanwege de adaptatie aan hogere temperaturen is het belangrijk dat er veel groen is in de stad en aan de stadsrand.
Zoals gezegd wordt eind maart de beslissing genomen over het verlenen van de vergunning aan Proptimize?Citylink zo'n internationaal vastgoedinvesteerder. Dus de urgentie is hoog.
Dat is de doodklap voor de Lutkemeerpolder en voor Nieuwwest.
Jelle Teertstra, een Amsterdamse Grootouder, is tevens ambassadeur van het voedselpark.
De ‘Grootouders voor het Klimaat’ is een actiegroep die handelt vanuit de vraag: “hoe kan ik een goede voorouder zijn? Laten we onze kleinkinderen een leefbare wereld achter? Voor een groen en leefbaar Amsterdam is Voedselpark een geweldig alternatief voor een overbodig bedrijventerrein. Dit unieke gebied, de Lutkemeer, moet behouden blijven! Dat zou nou echt bijdragen aan onze ambitie!
Zie: de website van Voedselpark Amsterdam en Bodemplan Lutkemeer.
Red ons Groen
– Spannend om te horen of de Lutkemeerpolder ‘Amsterdammer van het jaar’ geworden is. Jammer, het voedselpark is tweede geworden met slechts negen stemmen verschil.
We hebben natuurlijk uitgebreid gesproken over de polder; wordt het een lelijk distributieterrein of een mooi voedselpark?
– Op donderdag 29 juni zijn we naar Den Haag geweest waar de Raad van State het verzoek van stichting Behoud Lutkemeerpolder behandelde om de bouwwerkzaamheden stil te leggen. Reden: bij de besluitvorming is sprake geweest van corruptie en deze vaststelling van bewezen corruptie heeft nooit geleid tot een moratorium met betrekking van het bestemmingsplan. Lees hier meer.
– Voor Jelle was dat de aanleiding om een brief te sturen naar de NRC en voor Margriet om een gesprekje te houden met deze tweede ‘Amsterdammer van het jaar’.
Jammer genoeg is het verzoek van de Stichting behoud Lutkemeerpolder door de Raad van State afgewezen. Maar we gaan door om het groen dat nog geen industriële bestemming heeft te behouden voor het voedselpark. Op vrijdagmiddag 8 september wordt een bijeenkomst georganiseerd in Nieuw West in stadsboerderij Osdorp. Wordt vervolgd.
Op 12 maart 10.30 uur ging de veertiende etappe van de Planet Estafette van de Partij voor de Dieren van start in de Lutkemeerpolder. Platform Behoud Lutkemeer ontving de PvdD voor deze laatste etappe in de polder. Daarna werd een Muur van Verzet gebouwd tegen de verdozing van de polder. Lees hier meer.
Voor wie meer wil lezen over deze strijd, zie de reactie van het platform Behoud Voedselpark op de brief van de wethouder van Dantzig over de ontwikkeling van een bedrijventerrein in de Lutkemeer.
Bevlogen toespraken van drie Klimaat-activisten. Zie en hoor op 11 minuten de bevlogen toespraak van Ingeborg, op 35 minuten de lezing van Frits, beiden nog bekomend van de actie op 11 maart, op 48 minuten de overweging van Eva een van de pastores, en ook betrokken bij de blokkade van de kolentreinen in de Amsterdamse haven.
Ook deze viering laat zien dat de onderstroom groeiende is. En dat is bemoedigend.
Dinsdag 28 maart 20,00 uur is de vierde klimaatwake in de Dominicuskerk.
Op zaterdag 11 maart deden ook de Amsterdams Grootouders voor het Klimaat mee met de simultane demonstratie ‘Stop Fossiele Subsidies’. Het is uitgebreid in het nieuws geweest. Met deze subsidies begunstigt de overheid de grote vervuilers zoals Tata Steel, KLM, Shell. Dat maakt het voor deze bedrijven aantrekkelijk om fossiele brandstoffen te blijven gebruiken dan wel te produceren en houdt daarmee de transitie naar duurzame energie tegen. Zie foto’s hiernaast en hieronder.
Vrijdag 17 februari kwamen 12 Amsterdamse Grootouders voor de tweede keer bij elkaar.
Het was heel plezierig om te merken dat zo’n bijeenkomst in levende lijve zo inspirerend is. De volgende bijeenkomst zal in mei zijn.
De ontwikkeling van het voedselbos Amstelaar kwam uitgebreid aan de orde. Een van de initiatiefnemers, de Grootouder Joke gaf een kort college over het verschijnsel voedselbos en maakte duidelijk hoe effectief een voedselbos is in het produceren van voedsel op een manier die de vruchtbaarheid van de bodem en het ecosysteem in takt laat.
De amsterdamse grootouders kunnen op twee manieren bijdragen aan dit project: Ten eerste door te doneren, je wordt dan vriend van de Amstelaar. Ten tweede door het inzetten van jouw deskundigheid. Vooral als je verstand hebt van drainage is jouw expertise zeer welkom.
(NB. Lees meer over het fenomeen voedselbos)
De campagne Toekomststoel is gekoppeld aan de provinciale en waterschapsverkiezingen. Iedere provincie geeft daar op een eigen manier vorm aan.
Het idee is om de toekomststoel aan te reiken bijv. bij de installatie van de leden gedeputeerde staten. Opdat zij bij alle besluiten ernstig rekening houden met de effecten op de volgende generaties.
Een aantal Grootouders uit Noord-Holland komen bij elkaar om vorm te geven aan deze campagne.
Frans Vollenbroek heeft op 9 februari 2023 een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over de reclame van Corendon. Lees er hier meer over.
Een aantal Amsterdamse Grootouders stonden voor het gebouw en in de hal om deze actie te ondersteunen.
Super belangrijk dat deze perverse prikkels om te blijven vliegen verdwijnen.
16 januari 2023: Kritisch commentaar op de herzieningsplannen van de gemeente Amsterdam betreffende de Lutkemeerpolder. Niet van deze tijd!!
Op 28 november schreef Jelle Teertstra een brief aan de leden van de Amsterdamse Gemeenteraad om haast te maken met het klimaatbeleid, en gaf daarbij verschillende mogelijke acties aan. In het bijzonder zoomde hij in op het behoud van de Lutkemeerpolder waar de gemeente een op Schiphol georiënteerd bedrijventerrein van wil maken. Hij roept de gemeenteraad op het besluit, hoe moeilijk het ook is, terug te draaien, zodat op het terrein een Voedselpark aangelegd kan worden. Op 7 december 2022 verduidelijkte Jelle zijn standpunten uit de brief door in te spreken bij de commissie Ruimtelijke ordening. Die inspraakreactie kun je hier lezen.
Op vrijdag 4 november kwamen 10 Grootouders bij elkaar in het prachtige Amsterdamse Schoolgebouw MidWest.
We hebben met elkaar gedeeld wat ieders perspectief is op het klimaatprobleem, het persoonlijke beeld van een wenselijke toekomst voor Amsterdam en welke steentjes ieder kan bijdragen. Het is duidelijk dat zo’n ontmoeting in levende lijve helpt om de moed erin te houden.
Wat deze bijeenkomst nog meer heeft opgeleverd:
– Het voedselbos Amstelland i.o. krijgt ondersteuning.
– De website 02025 (netwerkers van Amsterdamse koplopers in de energietranisitie) stond even in de schijnwerpers en reclame gemaakt voor
– twee interessante boeken: Greta Thunberg: het Klimaatboek, net uitgekomen en het nieuwste boek van Paul Hawken: Regeneration.
– Voor de Amsterdamse Grootouders in Amsterdam-Noord of in de regio Waterland is het volgende interessant:
– Op 8 november a.s. organiseert de Centrale Dorpenraad een bijeenkomst over het thema ‘Windenergie in Landelijk Noord’,We hebben afgesproken dat we in februari weer een bijeenkomst voor Amsterdamse Grootouders organiseren, dan op een lokatie in de Watergraafsmeer.
Iedereen is welkom.
Wat de middag ook heeft opgeleverd: samen naar Schiphol Plaza, zaterdag 5 november meedoen met de demonstratie Krimp de Luchtvaart.
De drempel om te gaan is toch lager als je dat met meerderen doet.
Er waren veel Grootouders, uit Amsterdam, Haarlem, de regio Zutphen en waarschijnlijk nog veel meer. Het is heel duidelijk dat het gewaardeerd wordt als we als senioren meedoen. We zagen veel duimpjes omhoog gaan.
In het parool: ‘Meewarige blikken van reizigers als zaterdagochtend een lang lint demonstranten door de hal van Schiphol trekt. ‘
Maar dat gold ook een beetje omgekeerd, een meewarige blik van ons naar de mensen met de rolkoffertjes: hebben ze het dan nog niet begrepen?
De verschillende sprekers gaven heel duidelijk aan wat er mis is: waarom worden aan Schiphol en KLM niet dezelfde eisen gesteld als aan de rest van de grote bedrijven.
Hier vind je een goed beeld van de demonstratie.