Haarlem

De Haarlemse Grootouders startten formeel al in 2020, maar door de vele Corona perikelen duurde het even voordat er effectief acties gevoerd konden worden. Hieronder enkele van de belangrijkste. Eerdere activiteiten op de archiefpagina’s: 2021, 2022 en 2023.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Informatiestand op Partijcongres Partij van de Arbeid/GroenLinks
20 april 2024

Samen met het Ouderen Netwerk van de PvdA bemenste Grootouder voor het Klimaat Ank en informatiestand. Er was veel belangstelling en er werden leuke gesprekken gevoerd. De lijsttrekker voor de aanstaande Europese Verkiezingen Bas Eickhout toonde eveneens zijn belangstelling.

Blokkade A205 Haarlem door Extinction Rebellion en Kappen met Kolen
12 april 2024

Blokkade A205 Haarlem door Extinction Rebellion en Kappen met Kolen voor het snel sluiten van de twee kooksgasfabrieken Kooks 1 en 2 van Tata Steel. De fabrieken zijn zeer verouderd, lekken, stoten gifwolken uit en hadden daarom al lang gesloten moeten zijn. Het “groen staal”-plan van Tata Steel is geen oplossing: daarin zal pas in 2030 één kooksgasfabriek gesloten worden.

Meer dan 200 deelnemers aan de blokkade en support demonstratie. De gemeente faciliteerde door het verkeer vanaf een uur 's middags om te leiden. Naast de blokkade was er een podium met muziek, toespraken; met name een kinderarts maakte veel indruk met zijn ontroerende verhaal over al die kinderen die ziek werden, en/of astma kregen in de buurt van Tata. De Red Rebels waren er, trommelaars, een jazzkwartet en het Klimaatkoor. De vreedzame blokkade duurde 18 uur. Warme dekens, warme drank en eten werden 's avonds en 's nachts aangevoerd. Zaterdagmorgen vroeg werd de blokkade beëindigd.

Opnamedag The Climate Chain promotiefilmpje
7 april 2024

Opname promotiefilmpje voor Urgenda's "Climate Chain" op het strand in Wijk aan Zee. Op 23 juni 2024 wil Urgenda een menselijke ketting vormen over het gehele strand. Drie Haarlemse Grootouders traden er in op. Zie verdere aankondigingen.

Blokkade Extinction Rebellion van de A12
6 april 2024

Net als in Amsterdam weerhield een grote politiemacht de demonstranten de A12 te betreden. Maar op verschillende plaatsen werden lokale blokkades gehouden.

Bij een ervan zong het Klimaatkoor, bij anderen waren de Grootouders voor het Klimaat in redelijk groot aantal aanwezig in de Support Demonstraties. De politie trad niet altijd even dienstbaar op, zoals de tekst op hun auto's suggereert. Een Grootouder voor het Klimaat werd met anderen dermate hard weggeduwd en kreeg anderen boven op zich, zodanig dat ze even het bewustzijn verloor. De aanwezige EHBO-er vond het verstandig om een ambulance te laten komen. Gelukkig gaat het goed met haar.

Foto: een deel van de Haarlemse Grootouders voor het Klimaat en de Blokkade van de Koningskade, waar o.a. Greta Thunberg werd gearresteerd.

Die-in voor de die-hards
1 april 2024

Toch wel met een twintigtal mensen Rebellen en Grootouders voor het Klimaat. Tweede Paasdag geen lucht alarm, maar het klimaatalarm gaat door. Met alarm op de megafoon.

Hanneke hield de toespraak en refereerde aan de komende actie op de A12 en de A205 (actie tegen Tata Steel in Haarlem).

Blokkade A10 Extinction Rebellion
30 maart 2024

De Blokkade op de A10 werd door de politie verhinderd. Wel was er een Support Demonstratie bij De Schoen (zie foto). En op een andere locatie zong het XR Musicians koor "Wir setzen uns mit Tränen nieder" uit de Matteüs Passion. Bij beiden waren enige Haarlemse Grootouders aanwezig.

Goede Klimaatgesprekken
13 maart 2024

Maurits van der Heijde en Leonie Stekelenburg zijn verbonden aan de Stichting Klimaatpsychologie. Deze stichting is opgericht door psychologen die zich enerzijds richten op het omgaan met klimaatangst (therapie) en anderzijds op gedragsbeïnvloeding (politiek en burgers in beweging brengen).

Maurits heeft als klimaatpsycholoog en milieudeskundige verteld over de beschikbare kennis over het veranderende klimaat, het broeikas effect door de mens en de noodzakelijke veranderingen voor de mens die volgens de deskundigen nu onontkoombaar zijn. Leonie heeft als trainer in support voor klimaatactivisten met de zaal gesproken over de problemen die je kunt tegenkomen in communicatie met andersdenkenden. Zij noemde drogredeneringen (lijkt redelijk maar is het niet), ontkenning (uit gebrek aan kennis of onwil om de emotie te voelen), inferioriteitsgevoelens (alsof jij het allemaal zo goed doet), onverschilligheid (onbewust zijn van onderliggende emoties). Leonie gaf ook uitleg over de reacties van het zenuwstelsel van mensen op dreigend gevaar en dat we gaan bevriezen bij gevaar dat te overweldigend en onoplosbaar is zoals bij de klimaatproblemen. De meerderheid van de mensen gelooft inmiddels wel in het klimaatprobleem maar voelt zich vooral machteloos en bang. Het doorbreken van verdedigingsmechanismen heeft tijd nodig en vraagt een identiteitsverandering (van ik wil niet naar ik wil wel veranderen (voor mijn (klein)kinderen) en van ik kan het niet naar ik kan het wel).

Er was volop ruimte voor de aanwezigen om op de sprekers te reageren, hun eigen ervaringen te delen en hun vragen te stellen. Mooi was de discussie over “het omslagpunt”, waarop het groeiende aandeel van klimaatactivisten het politieke beleid zal gaan doen kantelen en dat de tegengeluiden die we uit de maatschappij nu zo sterk horen, daar misschien wel juist de voorbode van zijn. Het stemde ons hoopvol en weer gemotiveerd om verder samen vanuit de verbinding met elkaar vooral vol te houden!

De avond werd bijgewoond door  60 belangstellenden, de maximum capaciteit van de Pletterij. 37 mensen volgden simultaan de gratis livestream, meer dan 40 bekeken het programma binnen drie dagen. Het is nog steeds te bekijken en beluisteren op het YouTube kanaal van De Pletterij.  Een aanrader!

Foto's: Initiatiefneemster Rita van de Haarlemse Grootoudere en de beide klimaatpsychologen.

 

Actie Referendum Parkeerbeleid  Haarlem
6 maart 2024

Haarlem wil het betaald parkeren, dat al geldt voor het centrum, uitbreiden naar andere wijken. Reden, de parkeeroverlast in wijken, het terugdringen van de automobiliteit, het streven naar schonere lucht en de vermindering van de CO2 uitstoot. De gemeente stelde € 5000 per groep ter beschikking aan groepen die actie wilden voren: voor of tegen het parkeerbeleid.  Een daarvan was de Klimaatcoalitie. Karel (Milieudefensie) en Kees (grootouders voor het Klimaat) legden uit waarom in een kranteninterview.

De uitslag van het referendum was teleurstellend voor het klimaat. Meer dan driekwart van de stemmers waren tegen. De automobilisten, die gratis hun auto voor de deur willen, hebben gewonnen.

Blokkade A10 bij voormalig ING-Hoofdkantoor
24 februari 2024

Extinction Rebellion blokkeerde opnieuw de A10 ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor ‘De Schoen’. Grootouders voor het Klimaat waren daarbij aanwezig. Een kleine groep uit Haarlem en een wat grotere groep uit Harderwijk. Ondanks de ernst van de situatie en de kou werd het best een vrolijke belevenis. 2023 was het heetste jaar ooit gemeten, we zien klimaatramp op klimaatramp. Toch volhardt ING in zijn fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro fossiele financiering aangejaagd. Daarom werd de blokkade uitgevoerd.

Luchtalarm = Klimaatalarm
5 februari 2024

Meer dan 30 deelnemers, waaronder meerdere Grootouders voor het Klimaat, waren er op het stationsplein. Hand in hand zongen we allen vooraf: 'Take me by the hand for Climate Justice'. Na de die-in hield rebel Nienke een toespraak en zong het Haarlems Klimaatkoor weer.

Haarlemse grootouders ondersteunen XR bij de A12
3 februari 2024

Op 3 februari ondersteunden we als Grootouders de rebellen van Extinction Rebellion, die opnieuw de A12 blokkeren om een einde aan de fossiele subsidies te eisen. Er gaat tussen de €39,7 en €46,4 miljard per jaar naar grote winstgevende fossiele bedrijven waarmee de Nederlandse overheid de klimaatcrisis aanjaagt en zorgt voor nog meer klimaatslachtoffers. Een flinke Haarlemse delegatie was er bij.

Klimaatkoor zingt in de Ontmoetingskerk
21 januari 2024

De PKN Haarlem hield een speciale dienst over klimaat en omgaan met de aarde in de Ontmoetingskerk. Het Haarlems Klimaatkoor was door ds. Anette Sprotte uitgenodigd enige klimaatliederen te zingen: 'Houd op met dromen', 'We rise' en 'On this good green earth' werden ten gehore gebracht. Ds. Anette vond het zeer voor herhaling vatbaar. De dienst met o.a. het koor is hier terug te zien.

 

 

 

 

Lucht alarm = Klimaatalarm
1 januari 2024

Op Nieuwjaarsdag kwam er een kleine groep mensen, naar de die-in van XR Haarlem. Er was geen officieel luchtalarm vanwege de feestdag, maar onze megafoon liet het wel heel duidelijk horen. De klimaatverandering trekt zich niets aan van feestdagen. Het Haarlems Klimaatkoor liet eveneens van zich horen, net als rebel Roland die de toespraak hield.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga naar de inhoud