Utrecht

Sinds september 2022 is de groep Grootouders voor het Klimaat Utrecht (en omstreken) actief. Wat ons bindt is onze zorg om het klimaat, met name voor toekomstige generaties. We willen ons als oudere generatie actief inzetten om het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen en te houden.

Wij richten ons daarbij op Utrecht en omgeving. U bent van harte welkom om u aan te sluiten bij onze groep. De groep breidt zich na iedere actie meer uit, waardoor we steeds meer activiteiten in onze regio kunnen organiseren. Wij komen iedere 6 weken bij elkaar met iedereen die mee wil denken en organiseren. Er zijn ook leden die niet mee organiseren maar op de hoogte gehouden willen worden van komende activiteiten. Zodat zij per activiteit kunnen overwegen of ze deel willen nemen.

Lees hier uitgebreider over onze plannen en activiteiten.

DIRECT AANMELDEN?

Dat kan via het formulier Sluit je lokaal aan!

Eerst nog vragen? Gebruik dan het Contactformulier.

Deel
Aandacht voor verkiezing kinderklimaatboeken van het jaar 2022-2023
april-mei 2024

In april/mei hebben 8 grootouders in onze regio bij verschillende (kinder)boekhandels, bibliotheken en scholen de verkiezing van de kinderklimaatboeken onder de aandacht gebracht.

Overal vond een gesprekje plaats en was men bereid de poster en flyers een prominente plaats te geven. Ook werd er overwogen de boeken mee te nemen in het voorleesprogramma. Meestal waren de boeken al in huis, zo niet dan werden ze alsnog besteld.

Boekhandels en bibliotheken horen graag welke boeken de winnaars zijn.

Meer bomen nu actie bij Fort Blauwkapel
9 februari 2024

Wij deden met 5 grootouders mee aan een oogstdag van "Meer bomen nu", waarbij jonge bomen en struiken geoogst worden.

De locatie was bijzonder omdat we op de groene heuvels bovenop de oude bunkers van Fort Blauwkapel aan de slag gingen. De bunkers van dit fort zijn 200 jaar geleden van de Hollandse waterlinie.

Langs de steile hellingen waagden we ons om met onze spade met name kleine en grotere Hulststruiken te oogsten. Maar ook jonge Vlier, Esdoorns en Liguster werden verzameld en in totaal hebben we met 14 vrijwilligers in 2,5 uur uiteindelijk 387 jonge boompjes en struiken geoogst.

Deze worden tijdelijk opgeslagen om later gratis uitgedeeld te worden, zodat ze een grotere kans hebben om als volwassen boom en struik onze toekomstige omgeving groener te maken.

Bij de Vakantiebeurs
13 januari 2024

Wij gaan ons in 2024 onder meer richten op het stimuleren van klimaatbewust reizen, zowel bij consumenten als bij reisorganisaties.

Onze eerste activiteit in dat kader was een publieksactie: het aanbieden aan bezoekers van de Vakantiebeurs in Utrecht van een flyer met informatie over klimaatbewust reizen, samen met een algemene flyer van de Grootouders.

We kregen daarbij versterking vanuit Grootouders voor het Klimaat Amersfoort, wat ons krachtiger maakte en bovendien erg gezellig was. We zongen tussen het flyeren door regelmatig een zelf geschreven lied, begeleid door een bevriende accordeonist. Het zingen en de muziek trok op een positieve manier de aandacht van de lange stoet bezoekers. Lang niet iedereen stond er natuurlijk voor open om onze folders aan te pakken, maar toch namen ook velen het foldersetje aan. We hebben zo 250 flyersetjes kunnen uitdelen.

Lees de Flyer en de tekst van het Reislied dat we zongen.

Aanloop naar de verkiezingen
6-22 november 2023 

We hebben geflyerd tijdens het maandelijkse Klimaatalarm van XR op het Stationsplein, op de vrijdagse en zaterdagse markt en in omliggende straten deelden we flyers uit en gingen gesprekjes aan. Ook lieten we in diverse bibliotheken informatie achter.

Klimaatmars Amsterdam
12 november 2023 

Een groep grootouders uit Utrecht nam deel aan de klimaatmars. Het deed goed om te starten in de Dominicuskerk samen met ouders en kinderen. Onderweg waren overal grootouders uit het hele land te zien aan banners, hesjes en paraplu’s en te horen bij een klimaatlied.

Nationale Klimaatweek
30 oktober-5 november 2023 

Wij brachten de toekomststoel naar het Centraal Museum. Bij hoge uitzondering gaf het museum

tijdelijk een plek aan de Toekomststoel in hun tentoonstelling ‘Stoel neemt Stelling’.

Landelijke Dag van de Urgentie
24 juni 2023

Op 24 juni deden we mee aan de landelijke Urgentiedag.

Toekomststeol aangeboden aan B&W Utrecht
16 mei 2023

Op 16 mei hebben we de Toekomststoel aangeboden aan B&W van de stad Utrecht.

Toekomststoel overhandigd aan de Provincie Utrecht
19 april 2023

Op 19 april hebben wij, samen met de grootouders van Amersfoort, tijdens de installatie van de Statenleden de Toekomststoel overhandigd aan de Provinciale Staten van Utrecht.

Ga naar de inhoud