De Toekomststoel in Gemeentes

De Toekomststoel in Gemeentes

Het verhaal

Toekomst Stoel 16 5 23 53

Leiderdorp

De Leiderdorpse klimaatburgemeester Natasja Schulte gebruikte haar inspreekmoment in de vergadering van de gemeenteraad op maandag 23 oktober 2023 om de Toekomststoel aan te bieden. Dit in samenwerking met de Leidse Grootouders voor het Klimaat.

Burgemeester Laila Driessen-Jansen nam de stoel in ontvangst uit handen van Valentijn van Oudshoorn (11 jaar). Natasja Schulte gaf aan dat de raadsleden slechts de middelbare schooltijd van Valentijn hadden om tot drastische beperking van de CO2-uitstoot in Leiderdorp te komen. In 2030 moet de reductie met 55% een feit zijn.

Om ze aan die taak te herinneren staat nu de toekomststoel in de raadszaal van Leiderdorp.

Img 0034
Burgemeester Driessen Van Leiderdorp Neemt De Stoel In Ontvangst

Rotterdam

Op woensdag 20 september om 19.15 uur is in de hal van het Stadhuis in Rotterdam, een Toekomststoel aangeboden aan de Commissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat (MHEK) van de Rotterdamse Gemeenteraad. Aanwezig waren zo’n 20 mensen, grotendeels actief bij de Rotterdamse groep van Grootouders.De Toekomststoel staat symbool voor een extra zetel, de stem van toekomstige generaties bij alle besluiten. Het herinnert steeds aan de vraag: Is dit in het belang van het klimaat en van de leefomgeving van de generaties na ons? De Grootouders hebben de Commissie en de Gemeenteraad gevraagd om dit symbool te gebruiken bij alle te nemen besluiten en zo bewustwording te vergroten voor de kansen en risico’s voor de toekomstige leefomgeving, van álle Rotterdammers, alle overige Nederlanders en wereldburgers.De voorzitter van de Commissie, Diederik van Dommelen, heeft de Toekomststoel in ontvangst genomen en ons verzekerd dat de Stoel een mooie plaats zal krijgen in hun vergaderruimte.
We zullen hen de komende tijd helpen de toekomstige generaties in gedachten te houden bij hun beleid.
Ook hier was de pers geïnteresseerd: diezelfde dag was er een kort interview te horen op Radio Rijnmond –Lunchbreak – met Carien Dagnelie.

Toekomststoel In De Hal Van Het Stadhuis
Toekomststoel In De Hal Van Het Stadhuis

Utrecht

De aanbieding van de Toekomststoel aan de stad Utrecht vond 16 mei 2023 plaats in de Trouwzaal van het Utrechtse stadhuis onder het wandkleed van de patroonheilige van de stad, Sint Maarten. Die zijn rode mantel in tweeën scheurde. Daarom hebben de stad en de provincie Utrecht het rood-wit in hun vlaggen. Burgemeester Sharon Dijksma nam de stoel in ontvangst.

Lees hier de toespraak van Jan Korff de Gidts bij de aanbieding. En bekijk het bericht op zijn website.

Eindhoven

Op initiatief van Philip Beekman, contactpersoon voor de Regio Eindhoven, zijn we in maart 2023 met enkele grootouders aanwezig geweest bij het aanbieden van de Toekomststoel aan de Eindhovense wethouder voor Klimaat, Energie, Grond en Vergroening Rik Thijs. Deze stoelaanbieding was een initiatief van de GroenLinksfractie van de gemeente Eindhoven aan hun wethouder. En zo kwamen we op 14 maart met 5 grootouders samen in het Stadhuis met het spandoek van Grootouders voor het Klimaat. Ook een afvaardiging van Extinction Rebellion en fractiegenoten van GroenLinks waren aanwezig. We werden hartelijk welkom geheten door Rik Thijs en hij vond het een eer om als eerste gemeente in Nederland deze Toekomststoel te mogen ontvangen.

Na 1 jaar, op 7 februari 2024 hadden Marijke Daamen en Philip Beekman opnieuw een gesprek met Rik Thijs, om te vragen wat voor effect de Toekomststoel heeft gehad. Lees het interessante verslag van dit gesprek.

Aanbieding Toekomststoel Aan Wethouder Rik Thijs
Aanbieding Toekomststoel Aan Wethouder Rik Thijs

Bestel zelf de Toekomststoel

en ga met hem aan de wandel naar de strategische plekken, waar belangrijke besluiten worden genomen. Maak je (voormalige) werkgever enthousiast, je (ex-)collega’s. Geef hem cadeau! De Toekomststoel is inmiddels beschikbaar in verschillende formaten.
Vul het formulier in en hij wordt bezorgd.

Ga naar de inhoud