Marjan Minnesma: bruisend van de plannen!
Marjan Minnesma te gast bij de Pleinbijeenkomst

Marjan Minnesma: bruisend van de plannen!

Marjan Minnesma (Urgenda) was te gast op onze 126e pleinbijeenkomst in Den Haag. Onder haar vleugels startten de Grootouders voor het Klimaat in 2016. En sindsdien houden we de pleindemonstraties. Ze praatte ons bij over plannen en de actualiteit. Inspirerend en vol energie hield ze ons een spiegel voor: we zijn met vele Grootouders en positieve krachten hebben invloed.

Hoe staat het met de diverse rechtszaken, die door burgers worden aangespannen? Ze is benieuwd naar de uitspraak in de lopende zaak van de Grote Kamer van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, een Europese samenstelling van meerdere rechters. Die buigen zich over de vele- en verschillende rechtszaken die er zijn tegen overheden. In heel veel landen lopen die. De rechters leggen die bij elkaar en gaan ze tegelijk behandelen. Snel zal dan duidelijk worden welke wel- of niet kansrijk zijn. Dat gaat dan heel veel in beweging zetten.

Inmiddels is Urgenda, na Staatsbosbeheer, de tweede bomenplanter van ons land.  De actie ”meer bomen nu”, heeft twee miljoen bomen gered, deze worden elders geplaatst. Tussen november en maart kan iedereen gratis bomen en struiken ophalen en herplanten. Zo maken we doorlopende heggen en dat is goed voor de biodiversiteit.

Inspirerend was vooral ook wat ze zei naar aanleiding van de verkiezingsuitslag en de politieke situatie in ons land: “Let niet op de media en het nieuws over de politiek, want daar gebeurt het niet, daar gaat het alleen over wat schuurt en over ophef. Nee, wat ik zie is dat mensen in deze tijd veel meer zelf het heft in handen nemen. 80% van de Nederlanders is verontrust over het klimaat en steeds meer mensen zeggen: we wachten niet op de politici, we gaan het zelf wel doen. Sluit je aan bij coöperaties, Land van Ons, Hereboeren, Repaircafé’s, noem maar op en ga vooral als grootouders ook door met jullie lokale acties! Wij (meerbomen.nu) zorgen voor gratis bomen, gaan jullie nou praten met die boer in de buurt, zodat hij ook hagen en heggen plant.”

Tijdens deze bijeenkomst ook aandacht voor de acties rond de Lutkemeerpolder in Amsterdam. Lees hierover meer bij de lokale groep Amsterdam op deze website. En onderteken de petitie op Red ons Groen!

En last but not least: we heetten onze nieuwe ambassadeur Alexander Rinnooy Kan van harte welkom in ons midden!

Deel
Deel

Lees andere artikelen

10 april 2024
ABP heeft samen met projectontwikkelaar SSE Renewables en de coöperatie Onze Noordzeestroom (ONS) een bod ingediend voor windpark IJmuiden-Ver. Dit...
10 april 2024
De behandeling van de nieuwe Energiewet door de Tweede Kamer nadert een beslissend moment. Plenaire behandeling is voorzien voor de...
9 april 2024
Wij volgden de rechtszaak van onze generatiegenoten, de Zwitserse KlimaSeniorinnen, met grote belangstelling. Hun organisatie kreeg vandaag gelijk van de...
Ga naar de inhoud